Każda osoba, która serwuje alkohol powinna znać podstawowe zasady jego podawania. Jedną z najważniejszych kwestii jest dobór odpowiedniego szkła.
Kieliszki do wódki
Wódkę podaje się w kieliszkach na nóżce lub bez o pojemności 30-60 ml. W tych na nóżce podaje się najczęściej wódki gatunkowe, a w tych bez wódki czyste. Czyste wódki należy podawać zmrożone, a te kolorowe w temperaturze pokojowej.
Shirt drinki
Short drinki, czyli drinki sporządzone w zasadzie z samych alkoholi podaje się w kieliszkach o rozszerzanej czasy i krótkiej nóżce. Do tej grupy zaliczają się przede wszystkim kieliszki do martini i kieliszki do margarity.
Likier i koniak
Likier podaje się zazwyczaj w fantazyjnych kieliszkach na nóżce. Natomiast koniak czy brandy serwuje się w kieliszkach z pękatą czaszą i pojemności około 250 ml, ale zapełniając je jedynie w 1/4.
Szampan i wino
Szampan oraz wina musujące podaje się w kieliszkach zwanych fletami. Są one długie i smukłe. Czerwone wino serwuje się z kolei w kieliszku o zwężającej się ku górze czasze. Mogą one mieć krótką lub długą nóżkę. Ich pojemność to około 200 ml. Nieco mniejsze są kieliszki przeznaczone do białego wina. Ich pojemność zaczyna się już od 100 ml.