paź 24

Wybór najlepszego pieca do pizzy

piec do pizzyPiec do pizzy to urządzenie, które nadaje się idealnie zarówno do domowego użytku jak również jako zaplecze gastronomiczne w wielu lokalach. Jakimi kryteriami kierować się, wybierając odpowiedni piec?

Wybór pieca pod względem użytkowania

W lokalu gastronomicznym piec będzie z pewnością stosowany częściej niż w prywatnej kuchni, dlatego należy wybrać taki, który będzie w stanie temu podołać. Kolejną istotną kwestią jest dobranie odpowiedniego paliwa. Jeśli wybieramy piec do lokalu, gdzie będzie dość mocno eksploatowany, to zdecydowanie lepiej postawić na piece do pizzy gazowe, niż elektryczne, ponieważ gaz jest znacznie tańszy niż energia elektryczna. Do domowego użytku, gdzie używamy pieca od czasu do czasu może sprawdzić się piec elektryczny. Istnieje jeszcze jedna opcja, mianowicie piec opalany drewnem. Pizza przyrządzona w ten sposób będzie z pewnością jedyna w swoim rodzaju, jednak do lokalów gastronomicznych nadaje się tylko jako uzupełnienie menu, nie zaś danie główne.

Dlaczego nie kupować pieca używanego?

– piec mógł być użytkowany w sposób nieodpowiedni, przez co jego wydajność mocno spadła,

– poprzedni właściciel mógł nie zadać sobie trudu z oczyszczeniem pieca, obowiązek ten, wcale nie łatwy spada na nowego właściciela.

komentarzy:
Możliwość komentowania Wybór najlepszego pieca do pizzy została wyłączona